Van Panarea naar Stromboli

29 september 2023 - Stromboli, Italië

Op vrijdag varen we van Panarea naar Stromboli (14 mijl). We vertrekken vroeg want we willen het eiland graag verkennen.

Vulkaan vanaf zee gezien

Tegen 11 uur zijn we bij Marina del Gabbiano, waar Giuseppe ons helpt aanleggen bij een boei (de Marina heeft alleen boeien, geen steigers). Transfers naar het plaatsje Stromboli (en vice versa tot 19:00 uur) zijn inbegrepen in de (niet misselijke) prijs (€120 per nacht). Onze Duitse buurman zit duidelijk verlegen om een praatje en voorziet ons van allerlei adviezen: Pas op voor kwallen, waar kun je eten/wandelen/de actieve vulkaan zien etc. Wij trekken liever ons eigen plan en na even zwemmen om af te koelen laten we ons door Giuseppe naar het dorp brengen.

Driewieler-vrachtwagentjesStromboli

De hoogzwangere havenmeesteres Valentina ontvangt ons zeer hartelijk en beveelt ons een leuk restaurant aan. We hadden dit pareltje nooit gevonden zonder haar tip! 

Bij Gechi
We eten er oa de catch of the day: heerlijke verse gegrilde ‘capone’. Omdat we deze vis niet kennen vraagt Rob vooraf of we hem even mogen zien en dat mag!Catch of the day
Onze jeugdige enthousiaste ober (uit Como) is blij dat het seizoen er bijna opzit, hij ziet ernaar uit om een paar weken te relaxen, varen en vissen voor hij weer naar Como gaat. We boeken voor de avond een rondvaart naar de noordoostkant van het eiland, want daar kun je na zonsondergang uitbarstingen van de vulkaan Stromboli zien. Om 17:30 vertrekken we uit de haven voor een rondje eiland, samen met een Oostenrijks echtpaar en een Amerikaanse moeder en 2 dochters op Girls-holiday. Eerst varen we naar Ginostra voor een wandeling en aperitief. De bejaarde café-eigenaar (wij schatten in dat hij 85+ is) neemt zijn tijd om de glazen te vullen maar dat past wel bij de couleur locale. Het leven is hier simpel en heel rustig. Aan de noordoostkant van het eiland legt de schipper de boot stil, zodat we de erupties van de vulkaan goed kunnen zien in het avondlicht (het is volle maan). Het is een spectaculair gezicht, maar om dit goed te fotograferen valt nog niet mee. Lava op Stromboli in de avond
Op de terugweg zet de schipper ons af bij onze boot: prima service (ook een tip van Valentina). Brigitte communiceert daarover met de schipper via Google translate want we spreken helaas elkaars taal niet. Als we weer op de boot zijn serveert Rob een overheerlijk plateau met hapjes en Pieter zorgt voor de koele drankjes.

Foto’s

3 Reacties

  1. Linda:
    29 september 2023
    spannend om de uitbarstingen te zien !
  2. Hannelore:
    1 oktober 2023
    wow... wat een avontuur!
  3. Desiree:
    2 oktober 2023
    Prachtige foto's en geniet met elkaar!