Van Vilamoura (Portugal) naar Benalmadena (Spanje)

17 april 2023 - Benalmádena, Spanje

Op zondag 2 april 2023 vliegen Pieter en Dirk de Koning naar Faro en nemen een taxi naar Vilamoura om in te schepen op de Goodwin. De boot ligt er prima bij! Tijdens onze afwezigheid (sinds begin november 2022) is er een winterzeil gemaakt en aangebracht, is de boot uit het water gehaald (en daarna weer in het water gelegd) om het onderwaterschip schoon te maken en antifouling aan te brengen en heeft de werf een aantal andere klusjes gedaan. Alleen een vuilwatertankprobleempje was nog niet opgelost, maar dat komt alsnog voor elkaar. Alles werkt! 

Op 3 april varen Pieter en Dirk naar het eiland Culatra, in de baai bij Faro, in een prachtig natuurgebied.

Dirk onderweg naar Culatra

Bij Culatra ankeren ze en proberen de nieuwe bijboot uit, een Yamaha 310Z rib met harde aluminium bodem. Op het schattige eilandje (700 inwoners) bezoeken ze de lokale supermarkt (stelt niet veel voor) en een kroegje. Er kan alleen contant worden afgerekend en er is nergens een pinautomaat.

Culatra
De volgende dag varen ze op de motor naar Mazagon (een vrij armoedig plaatsje), er is geen wind. Dirk gaat de mast in voor een inspectie. Dirk in de mast
Op 5 april zeilen de mannen kruisend naar Cadiz! Omdat de voortgang goed is, looft de schipper een oorlam uit.Onderweg: goede voortgang

Tot nu toe (gelukkig) nog geen orca’s tegengekomen. Er is een app waarop zeilers elkaar melden als ze onderweg orca’s zien en/of worden aangevallen. De Goodwin is uitgerust met 2 pingers (apparaatjes die je in het water sleept en die geluidssignalen uitzenden die orca’s zouden afschrikken) en Pieter vaart overal vlak langs de kust (daar zou de kans op een aanval door orca’s minder groot zijn). We hopen dat dat helpt! Er worden wekelijks een paar zeilboten aangevallen door orca’s, ze hebben het vooral op het roer voorzien. Waarom weet niemand. Momenteel zitten ze vooral in de straat van Gibraltar, in de buurt van Tanger. Spannend dus! 
De Goodwin blijft een paar dagen in Cadiz vanwege de windverwachting. Dat is geen straf, want het is een gezellige levendige stad. 
 

Boulevard Cadiz
Het is Semana Santa, wat wij in (katholiek) Nederland de Goede Week noemen (de week voorafgaand aan Pasen), en er vinden allerlei processies plaats. Processie
Zo lopen er in het zwart geklede gemaskerde mannen mee: anonieme boetelingen, de zgn nazarenos. Heel indrukwekkend.Processie
Voorop loopt een man met een houten kruis.

Tapas in Cadiz

In Cadiz kun je heerlijk eten. Pieter en Dirk eten in een authentiek Spaans tapasrestaurant waar ze de enige toeristen zijn. Heel gezellig en lekker!

Op 8 april varen de mannen naar Gibraltar, waar ze ‘s avonds om 23 uur aankomen. Ze blijven er 2 nachten, bezoeken de stad en tanken diesel voor €1,10 (de moeite waard!). 

Gibraltar
Op 10 april varen ze de Middellandse zee op en is het orca gevaar geweken. Ze leggen aan in Benalmadena, iets onder Malaga. Pieter maakt een grote pan paella: smullen!Zelfgemaakte paella!Dirk gaat in Benalmadena van boord en vliegt weer naar huis. 

Foto’s

4 Reacties

  1. Dirk de Koning:
    17 april 2023
    Super reis geweest onder leiding van een geweldige captain heel veel dank en heel veel plezier samen op de volgende trajecten! Tot snel!
  2. Willem Huisman:
    17 april 2023
    Hoi Pieter en Brigitte, mooi verhaal en gelukkig zonder orca bezoek. Fijne reis, ik zeil gauw in jullie kielzog.
  3. Lilian:
    18 april 2023
    Wat een mooie reis weer, wel met wat spannende momenten. Jullie genieten wel! (enigszins jaloers ;))
  4. Dick:
    18 april 2023
    Mooie avonturen, veel plezier!