Van Keri Beach naar Katakolo
28 mei 2024 - Katakolo, Griekenland
Op maandag 28 mei zeilen we halve wind naar Katakolo (24 mijl), waar we aanleggen in de haven.

In Katakolo legt vrijwel dagelijks een cruiseschip aan, om de opvarenden (is het selectiecriterium voor dergelijke cruises een BMI >35?) vervolgens over land te vervoeren naar Olympia (zie haven met schip op foto boven). Onze zeer spraakzame Franse buurman vertelt ons dat hij zijn Najad 39 in Willemstad (NL) heeft gekocht en vorig jaar vervolgens naar Limassol (Cyprus) heeft gezeild omdat hij gepland had dit jaar een pelgrimstocht in Israël te maken. Dat plan kan vanwege de toestand in Israël niet doorgaan, dus nu zeilt hij via de Griekse eilanden naar de Franse zuidkust. We huren een auto bij Harry, een aardige goedlachse Griek die -heel commercieel- overal stickers op de kade heeft geplakt met zijn telefoonnummer zodat je echt uitgenodigd wordt bij hem te huren. Harry verkoopt ook de pasjes die je nodig hebt voor water en elektriciteit. Van juni tot en met augustus int hij het havengeld voor de Gemeente, buiten deze periode heeft de Gemeente geen geld om hem te betalen, aldus Harry, en wij liggen hier dus in mei gratis. Met onze huurauto rijden we op dinsdag naar Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen.
We bezoeken de archeologische site, waar ruim 2700 jaar geleden de Spelen startten en waar blootgelegd is wat resteert van dit aan de oppergod Zeus gewijde heiligdom.
Via een speciale app krijg je via je telefoon informatie over de verschillende opgegraven resten en kun je 3D-beelden bekijken van de gebouwen en beelden die er eens hebben gestaan: indrukwekkend!

In de klassieke oudheid was van gelijkwaardigheid van man en vrouw geen sprake. Alleen mannen en jongens mochten deelnemen aan de Olympische Spelen, vrouwen mochten de evenementen zelfs niet als toeschouwer bijwonen. Alleen maagdelijke vrouwen mochten eens in de 4 jaar aantreden bij de Heraia, een festiviteit ter ere van Zeus’ echtgenote Hera.
We genieten van de interessante opgravingen in de parkachtige groene omgeving. Ook bezoeken we het bijbehorende museum. Er staat oa een prachtig beeld van de godin Nike, helaas is de kop beschadigd.
Het 13 meter hoge Zeusbeeld (uit de Zeustempel) ontbreekt, dit was een van de zeven antieke wereldwonderen, vervaardigd door Phidias en belegd met goud, zilver, ivoor en edelstenen. Het is later overgebracht naar Constantinopel waar het bij een brand verloren ging. Op basis van oude afbeeldingen weet men wel hoe het beeld eruit zag.
We lunchen in Pyrgos, doen onderweg boodschappen en bellen dan Harry dat hij de auto kan komen halen. Hij vertelt ons dat hij ook appartementen bezit die hij verhuurt (hebben we interesse?) en dat hij een olijfboomgaard heeft. Wij vragen hem wie in oktober toch al die olijven in Griekenland plukt, er zijn zoveel olijfgaarden! Bij Harry komen er elk jaar 3 Albanezen plukken en zelf werkt hij ook mee. Vorig jaar kon hij niet oogsten want toen de bomen in bloei stonden regende het een paar dagen heel hard en was het meteen daarna heel erg warm zodat er geen vruchtvorming plaats kon vinden. Gelukkig heeft Harry meerdere ijzers in het vuur!
Dirk:28 mei 2024BMI > 35 en IQ < 50